BREV04

Skive Kommune er en stor bidragyder til Danmarks demokratiske historie.

 

Det bør resten af Danmark vide!

 

Henning Linderoth

LÆSERBREVE

Den ægte vare!

Jeg var formand for Aakjærselskabet fra april 2003 til aug. 2017. 14 år, hvor medlemstallet steg fra 300 til ca. 2500. Jeg synger glad og gerne Aakjærs fantastiske lyriske sange og læser med stor lyst - og i en forarget samtidsdiagnose - hans socialindignerede tekster. Beundrer Aakjærs mod og tillid samt evne til at skabe fællesskaber. Jeg holder foredrag om hans liv og forfatterskab over hele Danmark og fletter det smukke landskab ved Limfjord ind i fortællingen. I 2016 skønner man, at 50.000 var til arrangementer over hele Danmark. Aakjær fortjener et stort museum, hvor temaet skal være demokrati. Det ville være rigtig flot at få ham bragt sammen med politikeren Bertel Nørregaard og billedkunstnerne Chr. Dalsgaard og Hans Schmidt, der var med, da demokratiet tog sin begyndelse i 1848.

 

Det er dejligt at se, hvor mange kandidater, der taler og skriver om støtte til Aakjærs Kunstnerhjem. Jeg kan godt frygte lidt, at de ikke helt har indsigt i Aakjærs betydning for demokratiet i Danmark, men kender ham fra et par sange.

 

Aakjær havde kolossal betydning for de svageste i samfundet. Han kæmpede samtidig for beskyttelse af naturen. Han var på den måde Danmarks første økologiske tænker, uden at have ordet. Samtidig satte han gang i debatten om kvindevalgret og gik sammen med sin 2. kone Nanna ind i kampen for kvindevalgretten i 1908 og kæmpede indtil kampen var vundet i 1915. Han var sammen med Johanne Rambusch, Sjørup med til at etablere den største og stærkeste kvindepolitiske organisation i Danmark. Det skylder vi både Johanne, Nanna og Jeppe tak for!

 

I 1904 udgav Aakjær bogen ”Vredens Børn”, der kom til at ryste det etablerede Danmark - med sine fortællinger om de tyendes forhold på Landet. Efter udgivelsen blev der en pressestorm, hvor ca. 1000 læserbreve og artikler vendte sig mod Aakjær. Men undersøgelser af fakta viste, at forholdene var langt værre end Aakjær havde beskrevet.

 

Senere var Aakjær med til at få tyendeloven og skudsmålsbogen fjernet. Husbonden havde nu ikke længere ret til at slå løs på sine tyende og lade dem sove ved siden af hestene samt smide et grødfad på bordet til fællesspisning.

 

I København fejrer man i år 100 året for den russiske revolution på Arbejdermuseet. Vi har her på Skiveegnen en helt anderledes positiv historie at fortælle - om de store forandringer på landet. Aakjærs forfatterskab var med til at fortælle om andelsbevægelsen, som er en unik fortælling om en grundlæggende forandring af Danmark.

 

Den historie er aldrig blevet fortalt i DR1. Men vi har fået historien om Matador, hvor man gør grin med bønderne, der bliver skildret gennem grisehandler Larsen og Fru Murermester Jessens kone, der trænger til småkager.

Lad filminstruktøren Per Fly fortælle en anden historie. Han er meget ofte kommet på Aakjærs kunstnerhjem - og er inspireret af Aakjær.

 

Stem på den ægte vare, der fortsat vil kæmpe for velfærdsstaten, som Aakjær indædt kæmpede for!

 

Stem Henning Linderoth ind i byrådet og få fakta på bordet.

Den radikale liste.

 

Så skal du stemme på ”En radikal stemme, der arbejder”.

 

Forhv. Seminarielektor og Ph.D.-stud..

KANDIDAT TIL SKIVE BYRÅD.

Sæt X ved Linderoth

Den radikale liste B

Se: www.kv17-linderoth.dk

Henning Linderoth

Præstegårdsvej 29

7870 Roslev

PRIVAT

Politik

POLITIK